rabanus | 17.02.2023 | 0 Коментари

Производство и съхранение на червен пипер

Червеният пипер се дели на два вида – сладък червен пипер и лют червен пипер. Те се получават чрез смилане на сушени червени чушки или чушлета. Сушения пипер винаги трябва да се съхранява в добре затворени контейнери на хладно и тъмно място. Често към мления червен пипер се прибавят и други подправки. Пиперът се съчетава много добре с подправки като босилек, джинджифил, риган, канела, черен пипер, кимион, копър, магданоз, чесън и лук.

Сладък червен пипер – приготвя се от сладки червени чушки. Той придава на ястията леко сладникав вкус. Освен че ги овкусява, той им придава и характерен оранжев до керемиден цвят. Доста често се използва и за поръсването на различни продукти и салати.

Лют червен пипер (чили) – приготвя се от узрели лютиви чушлета и се използва за подлютяване на ястия, сосове, както и някои смеси за подправки.

Вземете червени чушки и чушлета и ги нанижете на върви. След това ги оставяте на проветриво място, за да изсъхнат. След като изсъхнат добре, се почистват внимателно от дръжките и семките и се смилат. Сместа се поставя в буркани в които се слагат по няколко скилидки чесън и едра морска сол, която после можете да отстраните. Целта на това е да предпазите домашния червен пипер от мухъл и влага. За да запазим червеният пипер за по дълго време го смесваме със сол. По този начин го предпазваме от насекоми.