rabanus | 03.08.2023 | 0 Коментари

Койсан – най-старите хора на планетата

Khoisan, познат още като Khoi-San, са етническа група, срещаща се в Южна Африка, особено в региона, обхващащ Южна Африка, Намибия, Ботсвана, Ангола и Зимбабве. Много преди пристигането на Банту (Bantu ), койсаните се считат за първите обитатели на тези земи. Те се считат за една от най-старите етнически групи в региона, с история и култура, която обхваща хиляди години.

Терминът „Khoisan“ е родов термин, използван за обозначаване на две различни езикови и генетични групи:


Khoi
: Народът Khoi, известен още като Khoikhoi или Khoekhoe, традиционно са овчари и винаги са поддържали добитъка като един от най-големите източници на оцеляване. Те са известни със своите клик съгласни езици, които имат уникални клик звуци като част от речта си. Хората Khoi са били исторически разпръснати из западните и южните части на Южна Африка.

San
: Хората от Сан, известни още като Бушмени, са ловци-събирачи, известни с дълбоките си познания за околната среда и традиционните ловни техники. Те притежават разнообразен спектър от езици, много от които имат и клик звуци. Народът Сан исторически е населявал по-голям районв в Южна Африка, включително пустинята Калахари.

Анатомия
Физически хойсаните са средно по-ниски и по-стройни от другите африкански народи. Освен това имат жълтеникав цвят на кожата и епикантни гънки в очите, както китайците и другите народи от Далечния Изток. Някои от тези характеристики сега са общи за други южноафрикански етнически групи, като са очевидни например в Нелсън Мандела.

Друга физическа характеристика на хойсан е женската стеатопигия (голямо по-късно развитие на дупето), която води до отвеждането на жена в Европа през 19 век и използвана за изложение на панаири, известната Венера Хотентот.
Коизаните имат най-висока степен на митохондриално ДНК разнообразие от всяка човешка популация, което показва, че те са една от най-старите човешки общности Тяхната Y хромозома също предполага, че от еволюционна гледна точка хойсан са много близо до „корена“ на човешкия вид.
Днес в Намибия има значително население на сан, където езикът им има официален статус, използва се за преподаване до университетско ниво. По-малки общности съществуват в Ботсвана и южна Ангола.

Подобни публикации